
Australian sea lions are characterised by stocky bodies, large heads, and short, narrow flippers. They are the only endemic pinnipeds in Australia. Male Australian sea lions are between 200-250cm long and weigh 250-300kg, while females are 130-180cm long and weigh 61-104kg. Pups are born with chocolate brown fur, which they lose after their first moulting phase.
| Characteristics | Values |
|---|---|
| Scientific name | Neophoca cinerea |
| Population | 10,000-14,730 |
| Conservation status | Endangered |
| Breeding colonies | 66-67 |
| Breeding cycle | 5-month and 17-18 month |
| Length (male) | 2-2.5 m |
| Length (female) | 1.3-1.8 m |
| Length (pup) | 62-68 cm |
| Weight (male) | 250-300 kg |
| Weight (female) | 61-110 kg |
| Weight (pup) | 6.4-7.9 kg |
| Lifespan | Up to 25 years |
| Diet | Fish, cephalopods, crustaceans, invertebrates, octopus, squid, penguins |
| Threats | Entanglement in fishing nets, parasites, great white sharks |
Explore related products
What You'll Learn

Male Australian sea lions are 2-2.5m long and weigh 250-300kg
Male Australian sea lions are considerably larger than females, measuring between 2 and 2.5 metres in length and weighing between 250 and 300 kilograms. They have stocky bodies, large heads, and short, narrow flippers. Their coat colour is dark brown with mane-like yellow areas on the neck and top of the head.
Australian sea lions are the only endemic pinnipeds in Australia, and they are currently monotypic in the genus Neophoca. They are also the least numerous seal species in the country. Their population is estimated to be around 10,000 to 14,700 animals, and they are listed as ""in need of special protection" under the Wildlife Conservation Act of Western Australia (1950). They are considered endangered, with their numbers relatively small compared to other seals in the area.
Australian sea lions are sparsely distributed across their range, from the Houtman Abrolhos Islands in Western Australia to The Pages Islands in South Australia. They tend to favour sandy beaches and rocks for hauling out and breeding, mostly on offshore islands. They are a sedentary species, not known to migrate or move seasonally, although some movement of adult and subadult males has been observed on the coast of Western Australia.
The diet of Australian sea lions is not well understood, but it likely includes a variety of fish and invertebrates such as octopus, squid, and crustaceans. They are known to live for up to 25 years and are vulnerable to various threats, including entanglement in fishing nets and interactions with humans during the breeding season.
Why Cyberpunk 2077 Was Banned in Australia
You may want to see also
Explore related products
$92.21

Females are 1.3-1.8m long and weigh 61-104kg
The Australian sea lion is a species of sea lion that is endemic to Australia. It is the country's only endemic pinniped and is considered endangered. The species is also known as the Australian sea-lion or Australian sealion.
Australian sea lions have stocky bodies, large heads, and short, narrow flippers. They are capable of walking on all four flippers, making them more agile on land than 'true' seals. The sexes differ in size and coat colour. Male Australian sea lions measure between 2-2.5 metres in length and weigh 250-300 kilograms. They are dark brown with mane-like yellow areas on their necks and the tops of their heads.
Female Australian sea lions are smaller than males, measuring between 1.3-1.8 metres in length and weighing 61-104 kilograms. Their coat is silver grey to light tan to dark brown on their backs and creamy coloured on their bellies. Pups are born with chocolate brown fur, which they lose after the first moulting phase. After two months, they develop a juvenile coat similar to that of an adult female.
Australian sea lions are sparsely distributed across their range, from the Houtman Abrolhos Islands in Western Australia to The Pages Islands in South Australia. They tend to stay close to their haulouts and breeding sites, which are usually on sandy beaches in isolated bays and sheltered areas. They are one of the most endangered pinnipeds in the world, with a population of around 10,000-12,000 individuals.
Euro to Australian Dollar Conversion: 10 Euros
You may want to see also
Explore related products
$24.99

Pups are 62-68cm long and weigh 6.4-7.9kg
Australian sea lion pups are born with chocolate brown fur, measuring 62-68cm in length and weighing 6.4-7.9kg. They are born after a gestation period of about 12 months, and their mothers nurse them for 15-18 months. However, some pups are nursed for up to 23 months by the quarter of females who do not pup every breeding season.
Australian sea lion pups have a high mortality rate, with 40-50% dying within the first two years and 20% in the first six months. This high death rate, combined with low fertility, is a significant concern for the species' survival. Pups are vulnerable to being killed by larger male sea lions and fur seals, and they are also susceptible to parasites such as hookworms, Anisakis, and heartworm.
The mothers and pups of Australian sea lions have evolved an efficient individual recognition system to ensure the mother's care is directed to her pup and not misdirected to other pups. They use a combination of sensory modalities, including olfaction, vision, and audition, to identify each other. Olfaction, or scent, is a particularly important mechanism for confirming the identity of their offspring.
Australian sea lion pups are born in colonies on sandy beaches and rocks, primarily on offshore islands. The timing of pup births varies, with young being born anytime from January to June.
Exploring Australian Food: What's on the Menu Down Under?
You may want to see also
Explore related products

Australian sea lions are the only endemic pinnipeds in Australia
The Australian sea lion is a species of sea lion that is the only endemic pinniped in Australia. It is currently monotypic in the genus Neophoca, with the extinct Pleistocene New Zealand sea lion being the only known congener.
Australian sea lions are sparsely distributed across their range, from the Houtman Abrolhos Islands in Western Australia to the The Pages Islands in South Australia. They are one of the most endangered pinnipeds in the world, with remaining populations estimated at 10,000-12,000 according to the United Nations Environment Program (UNEP). As of 2020, 66 breeding colonies have been identified, with 28 in Western Australia and 38 in South Australia. The species' breeding range has contracted as the population has fallen.
Australian sea lions are a sedentary species, which is not thought to migrate or move seasonally. They tend to stay around their haulouts and breeding sites, which are usually on offshore islands. Mothers may move with their pups to other haulout areas to nurse them. They are closely related to other species of sea lions and fur seals, which make up the family Otariidae.
These mammals use their short flippers to propel themselves in water and walk on land. They share distinct features with other sea lions, including short fur and bulky bodies. They are easily identified by their coat colour, with males being dark brown with mane-like yellow areas on their necks and females being silver-grey to fawn on the back and creamy underneath.
Exploring Australia's Fairy Penguin Habitats and Locations
You may want to see also
Explore related products

They are agile on land and can walk on all four flippers
Australian sea lions are agile on land and can walk on all four flippers. They are the only endemic pinnipeds in Australia. Pinnipeds are characterised by external ear flaps, long foreflippers, the ability to walk on all fours, short and thick hair, and a big chest and belly.
Australian sea lions are closely related to other species of sea lions and fur seals, which make up the family Otariidae. These mammals use their flippers to propel themselves in water and walk on land. They have stocky bodies, large heads, and short, narrow flippers.
Australian sea lion males are between 200-250 cm long, weigh 250-300 kg, and are dark brown with a yellow mane. Females are 130-180 cm long, weigh 61-104 kg, and are silver-grey on their backs and creamy yellow fading to brown on their bellies.
Australian sea lions are one of the most endangered pinnipeds in the world, with a population of around 10,000-12,000. They are protected by Australian State and Federal government legislation and are listed as rare by the IUCN.
Cricut Shipping to Australia: What You Need to Know
You may want to see also
Frequently asked questions
Australian sea lions have stocky bodies, large heads, and short, narrow flippers. Adult males measure between 2-2.5m in length and weigh 250-300kg. Adult females are smaller, measuring between 1.3-1.8m in length and weighing 61-104kg.
Skulls of Australian sea lions from Western Australia suggest that they are smaller in length compared to sea lions from other localities. For example, a male California sea lion weighs on average about 300kg and is about 2.4m long, while the female sea lion weighs 100kg and is 1.8m long.
Australian sea lions are the only endemic pinnipeds in Australia. Pinnipeds include seals, sea lions, and walruses. Generally, populations of a given species tend to be smaller in the tropics, increase in size with increasing latitude, and reach a maximum in sub-polar regions.











































